1 2 3c

Totale besoekerstal

Artikels vertoon Trefslae
6711919

Besoekers aanlyn

Ons het 29 gaste en geen lede aanlyn

 

  Videos en Toesprake

St Helena projek 200

Teken aan

Afrikaner

WINKELS IN HARDERWIJK WIL ONWETTIG SONDAG OOPSLUIT

marcel companjenCHRISTENUNIE FAKSIEVOORSITTER MNR. MARCEL COMPANJEN: "ONS SAL NIE TOESTEMMING GEE NIE".

Ons het 'n insiggewende vraaggesprek in die Nederlands met die faksievoorsitter van die Christen Unie mnr. Marcel Companjen, vanweë die feit dat 'n klompie winkeliers in sy stad het gesê hulle sal aanstaande Sondag die deure oopsluit, ongeag of hulle toestemming het of nie.

Buiten mnr. Companjen bestaan die faksielede uit mevre. Ilonka Donker-Jak en Mirjam Driest-Wijnholds en mnre. Jos Aikema, Bart Jonkman en Ton van Limbeek.

"Meneer Companjen wat bezield deze ondernemers om op onwettige wijze hun deuren te openen?"


"De wens om een koopzondag in te voeren bestaat al langer bij een aantal ondernemers. Bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen was de verhouding: 15 tegen openstelling en 14 voor. Dat betekende geen koopzondag. Een aantal ondernemers heeft in de afgelopen jaren geprobeerd om die openstelling toch te realiseren door het op de agenda van de raad te zetten. De raad is evenwel niet 'omgegaan'. Deze ondernemers wijzen erop dat de koopzondag goed is voor hun bedrijfsvoering (een aantal ondernemers zegt moeite te hebben om het hoofd boven water te houden) en ook goed voor de gemeente Harderwijk. Ik denk dat ze een beslissing willen forceren".

logo harderwijk hierden

"Bent u met hun in gesprek gegaan en zo ja wat leverde dit op als resultaat?"

"Ja, wij zijn met elkaar in gesprek geweest - en nog. Ik heb gezegd dat ik mij moet houden aan mijn verkiezingsprogramma waarin staat dat wij geen openstelling op zondag wensen. Ik wil niet beticht worden van kiezersbedrog. Ik heb erop gewezen dat het internet veel meer schade aanricht dan het niet openstellen van de winkels op zondag. Dat lijkt aan dovemansoren gericht".


"Weet u ook hoeveel winkels meedoen of gezegd hebben mee te zullen doen?"


"Nee, ik heb daar geen zicht op. Ik vermoed dat dit een klein clubje is en dat de meesten het niet zo op de spits willen drijven".

 

"Hoe staan de medewerkers van die ondernemers tegenover koopzondagen, en nog belangrijker worden ze gedwongen om op die dag te gaan werken?"

 

"Ik weet dat een aantal medewerkers, zeker van kleinere ondernemingen, hier niet op zitten te wachten. Voor niet-kerkelijke jongeren is het nu nog interessant, want ze krijgen dan 200 of 150% uitbetaald. Ik heb al gehoord dat die toeslag er binnenkort af gaat. Men kan niet gedwongen worden om op zondag te werken, maar in sollicitatiegesprekken zal het een van de vragen zijn ... met waarschijnlijk als gevolg dat als je dan nee zegt, je de baan niet krijgt. Dus geen echte dwang, maar wel druk".

 

"In Veenendaal zijn zelfs de liberalen van de VVD tegen zondagsopening. Hoe is dat in uw stad?"

 

"Bij ons zijn de ChristenUnie, het CDA en GemeenteBelang (een lokale partij) tegen, Stadspartij Harderwijk Anders, VVD, PvdA, D66 en fractie Karayavuz zijn voor".

 

"Kunnen die Stadspartij Harderwijk Anders en fractie Karayavuz gerekend worden tot het linkse kamp?"

"Uw veronderstelling is juist".

"Indien nu blijkt dat verschillende ondernemers ondanks dat het verboden is, toch hun deuren openen worden zij dan gesanctioneerd?"

 

"Daar ga ik wel van uit. Het is een economisch delict".

 

"Gebeurt dat dan op dezelfde dag of wordt er gewacht op de maandag om geldboetes uit te delen?"

 

"Dat is aan het bevoegd gezag - ik weet dat niet. Ik weet wel dat er in algemene zin op zondag dikwijls boetes worden uitgedeeld".

 

"Ziet u dit als een provocatie in de trant van: 'eens kijken hoe ver we kunnen gaan?"

 

"Daar lijkt het wel op".

 

"We danken u hartelijk voor uw tijd en moeite en wensen u Gods rijke zegen op uw belangrijke werk".

 

"Dank u wel!"

 

 

 

ns: Na hierdie vraaggesprek het ons die heuglike nuus ontvang dat die winkeliers hul deure nie oopgesluit het.

 

 

Kyk ook asb by:

https://harderwijk.christenunie.nl/

 s1

 d1

 sw1

 v1

Haat Spraak  

 

Volkstem Vorige Uitgawes Advertensie