1 2 3c

Totale besoekerstal

Artikels vertoon Trefslae
5916260

Besoekers aanlyn

Ons het 35 gaste en geen lede aanlyn

 

  Videos en Toesprake

 

jacob zuma sing shoot the boer

 

Teken aan

Banier 3

Media

'n NUWE SWITSERSE VOLKSLIED

mevrouw elisabeth tedaldi’n NUWE SWITSERSE VOLKSLIED' STAAN GLO VIR EENHEID EN VREDE, EN GOD HET DAAR GEEN PLEK MEER IN NIE.

MEVROU ELISABETH TEDALDI sê: "DIE SCHWEIZERPSALM IS DIE MOOISTE WAT DAAR BESTAAN".

Ons het 'n insiggewende en interessante gesprek met 'n vrou wat in Nederland grootgeword het maar Switserse is vanaf haar geboorte. Toe sy veertien jaar oud was het sy met haar Nederlandse moeder en Switserse vader na hierdie land verhuis. 


"Mevrouw Tedaldi om maar meteen met de figuurlijke deur in huis te vallen. U woont als Nederlandse al jaren in Zwitserland en weet dus als geen ander wat er speelt rondom die zogenoemde vernieuwing van de Schweizerpsalm. Wat is er precies aan de hand?"

 

"Sedert jaren zijn er Zwitsers die liever een Volkslied willen zonder het woordje God erin. Ze zeggen niet achter deze  'vrome' tekst te kunnen staan en vinden de hele Schweizerpsalm maar ouderwets. Het Zwitserse volkslied vind ik echter het mooiste volkslied wat er bestaat!

Het beschrijft ons mooie land, de bergen, het morgenrood en God, die over het vaderland waakt".

 

"Denkt u dat de voorstanders van afschaffing het voor mekaar krijgen om dit prachtige lied te laten verdwijnen?"

 

"Ik persoonlijk geloof niet dat er een nieuw Zwitsers volkslied zal komen.

 

zwitserse volkslied

 

Het 'nieuwe' lied wordt thans aan de regering voorgesteld. 

Veel mensen vinden het storend dat het huidige volkslied niet ter keuze stond, toen op zaterdag op de tv gestemd kon worden.

De keuze moest namelijk gemaakt worden tijdens een tv programma - dit hoort niet bij een directe democratie, ik ben het daar niet mee eens en de regering ook niet.

Ook al komt er een referendum dan geloof ik stellig, dat een nieuw volkslied geen kans zal maken.

In het begin van de Zwitserse grondwet staat: "In de naam van God, de almachtige!" en daar storen zich bepaalde mensen ook aan.

Toch is het nooit gelukt, deze zin te wijzigen.

God waakt immers over het vaderland".

 

"Kunt u iets vertellen over uw kerkelijke achtergrond?"

 

"Ik ben een actief lid van de Reformierte Kirche Linsebühl in St. Gallen.
Helemaal niet christelijk opgevoed mocht ik God in mijn jonge jaren in Zwitserland leren kennen. Samen met mijn man ga ik iedere zondag naar de kerk en ben actief in bezoekdienst, bejaardenreisjes enz.

De Reformierte Kirche is een staatskerk.
Iedere kerk is verschillend, wij hebben gekozen voor een conservatieve kerk in St. Gallen, waar 16 kerken van ons kerkverbond zijn en een deel daarvan minder conservatief is bv qua muziek en kleding.

In Zwitserland betaalt ieder kerklid kerkbelasting - ook mensen die nooit naar de kerk gaan maar wel lid zijn.
Ook zaken betalen hier kerkbelasting".

 

"Bent u lid van een politieke partij?"

 

"Ja, ik ben lid van de Evangelische Volks Partei, een christelijke Zwitserse partij, waar ik ook in het bestuur zit en af en toe als afgevaardigde van onze Kanton (provincie) naar landelijke bijeenkomsten ga".

 

"Zijn er raakvlakken tussen de Evangelische Volkspartei en de Schweizerische Volkspartei en waar staat de CVP eigenlijk als het gaat om christelijke normen en waarden?"

De CVP was oorspronkelijk een katholieke partij. Deze is echter steeds meer naar links opgeschoven vooral waar het gaat om normen en waarden. De SVP was oorspronkelijk dé boerenpartij en is dat in sommige kantons nog steeds. Wat rechtser is de SVP vooral in het kanton Zürich en andere industriële kantons -daar zijn dan ook vrijwel geen boeren meer.
De partij staat net als de EVP voor conservatieve waarden (ouders zijn zelf verantwoordelijk voor de opvoeding en zorg van hun kinderen, tegen subsidie van kinderopvang voor echtparen, tegen homo-huwelijken en tegen adoptie door homo-stellen, tegen abortus, tegen legalisering van cannabis).
De EVP staat in sociale zaken (migratiepolitiek, educatie, kinderbijslag, dezelfde kansen voor iedereen) links, terwijl de SVP militairvriendelijk is en zo weinig mogelijk buitenlanders in het land wil hebben.

Er zijn zeker christenen in de SVP! We hebben in Zwitserland zelfs een christelijke partij de EDU.

Veel SVP'ers zitten bij die partij omdat het een familietraditie is. Dat is met name in landelijke regio's het geval.
De EVP is een relatief kleine partij. Een christen die een politieke carrière wil opbouwen, heeft in deze kleine partij weinig kans".

"Die aanval op het Zwitserse Volkslied staat niet op zichzelf, want waar en wanneer ze kunnen proberen linkse wereldverbeteraars tradities met wortel en tak uit te roeien.

 

"Zijn er meer voorbeelden te noemen waar Zwitserse waarden worden aangevallen?"

 

"Ja. Ze willen de kerkbelasting afschaffen. Ze vinden de kerkklokken storend. Steeds meer winkels zijn op zondag open (gelukkig nog niet te vergelijken met Nederland!), abortus is sinds 2002 zonder medische indicatie mogelijk, prenatale diagnostiek (daar stemmen we volgend jaar over), steeds minder kerstvieringen op onze scholen".

 

"Kunt u wat nader ingaan op die Zondagse winkelopeningen?"

 

"Winkels zijn alleen op stations en in toeristische plaatsen geopend. De supermarkten zijn dicht.
Verder is het zo, dat steeds meer mensen op zondag hun gras maaien of de was ophangen. Dat is vooral in de steden zo. Bioscopen, dancings enzovoorts zijn open op zondag. Ook veel restaurants (in onze stad niet)".

 

"Is het u bekend of er ook al een aanval op de Zwitserse taal is geopend of zijn we nu wat te voorbarig?"

 

"De Zwitserse taal is geen thema, deze taal (talen!) kent eigenlijk alleen maar voorstanders. In kanton Aargau is het zelfs verplicht, dat op de kleuterschool Zwitsers gepraat wordt, zodat Duitse kleuterjuffen daar geen baan meer vinden.
Ook de multiculti- linken staan achter de Zwitserse talen en zijn er trots op".

 

"Men zou toch denken dat de multiculturelen daar anders over zouden denken?"

 

"Er is geen discussie over de Zwitserse taal. Veel meer onenigheid is er over het leren van andere talen op school. Tot een paar jaar geleden leerden de kinderen in onze kanton naast Duits vanaf de 5e klas Frans, omdat Frans één van de Zwitserse ambtstalen is.  Engels kwam er pas op de middelbare school bij.
Sinds een paar jaar leren de kinderen Duits en Engels vanaf de eerste klas van de basisschool, en vanaf de 5e klas komt er de Frans taal bij. De linkse partijen willen dat Frans niet meer verplicht is. Drie talen zouden té veel zijn, juist voor kinderen die thuis Turks, Amharisch of Serbokroatisch spreken.
De rechtsere partijen willen juist wél dat eerst de talen van ons land geleerd worden en willen het Engels pas later op het programma zetten".

 

"We willen u hartelijk danken voor dit vraaggesprek en wensen u Gods rijke zegen toe".

 

"Dank u vriendelijk. Ik wens de Afrikaner Volksparty hetzelfde toe".

 

 

 

 

Gaan asb luister na die pragtige lied by: https://www.youtube.com/watch?v=ZfDpRzN2SBI

U kan u steun uitspreek vir die Schweizerpsalm by: https://m.facebook.com/SchweizerPsalm?__mref=message_bubble

 s1

 d1

 sw1

 v1

Haat Spraak  

 

Volkstem Vorige Uitgawes Advertensie