ROTTERDAM SE CHRISTENUNIE-RAADSLID MNR TJALLING VONK: "EK VERSTAAN NIE HOEKOM DIE GEBED NIE TOEGESTAAN SOU WEES OP HIERDIE ONDERWYSINSTELLING NIE"
Geagte leser. U onthou miskien nog ons onderhoud uit 2018 wat ons met mnr. Frans van Zaalen, die partyleier van die ChristenUnie van die Albrandswaard se tak (Provinsie Suid-Holland) gehad het n.a.v. die verontwaardiging van die sosialistiese Party vir die Arbeid wat hom ten deel geval het toe hy drie Bybelaanhalings genoem het tydens 'n raadsvergadering, en die vraaggesprek wat ons in 2019 met mnr Henk-Jan Molenaar die partyleier van die Staatkundige Gereformeerde Party van die Woudenbergse tak (Provinsie Utrecht) gevoer het, vanwee die inisiatiefvoorstel wat deur dieselfde sosialiste saam met die partye Gemeentebelangen Woudenberg, Groen Links en die liberale VVD ingedien was om die gebed - waarmee eers elke vergadering begin het - te skrap.
Eind 2024 het ons 'n insiggewende onderhoud in Nederlands gehad met die ChristenUnie-raadslid mnr Tjalling Vonk n.a.v. die feit dat die Rotterdamse Zadkine Kollege onlangs aangekondig het dat dit voortaan verbied is vir werknemers om tydens pouses te bid. Na heelwat bohaai en onrus was hierdie besluit teruggetrek, maar meneer Vonk bly baie bekommerd dat die bestuur in die toekoms dalk nog sal probeer om die besluit te gaan implementeer. Ons het vir die raadslid o.a. vrae gestel wat aan daardie maatreël ten grondslag gelê het en waarom die spanning ten spyte van die kansellering nog steeds nie verdwyn het nie. Tydens ons voorgesprek het hy die belangrikheid van godsdiensvryheid beklemtoon en gestel dat ons hierdie verworwenheid net moet koester. Hy is ook van mening dat, omdat Christene 'n minderheid geword het, ons moet waak vir die vryheid waarvoor ons voorouers geveg het om die geloof te kan beoefen. Veral omdat daar die laaste tyd telkens stemme opgaan vanuit die liberale hoek om religie net nog agter die voordeur te hou.
"Meneer Tjalling, zou u voordat we met het vraaggesprek beginnen iets over uzelf willen vertellen aan ons lezerspubliek?"
"Ik ben Tjalling Vonk, 55 jaar en – hoewel geboren en getogen in Friesland in de stad Drachten en ben de Friese taal ook machtig en spreek deze ook, – al ongeveer 30 jaar woonachtig in Rotterdam, samen met mijn vrouw en 3 kinderen. Ik ben sedert 2018 lid van de gemeenteraad van Rotterdam en fractievoorzitter van de ChristenUnie Rotterdam. Daarnaast werk ik voor het Leger des Heils en zet me daar in voor de situatie van dakloze burgers. Ook ben ik actief lid van een christelijke gemeente. Onze kerk staat in het mooie Delfshaven".
"Dan willen we nu graag overgaan naar ons onderwerp. Wanneer vernam u dat het Zadkine College leerlingen voortaan verbood om te bidden tijdens de pauzes?"
"Ik las het in de krant. Gelukkig was er een journalist zo scherp om er uitgebreid over te berichten".
"Nadat er grote onrust was ontstaan over deze vergaande maatregel besloot het schoolbestuur deze weer te schrappen. Weet u waarom men aanvankelijk dit verbod oplegde?"
"De echte reden blijft een beetje gissen. Dikwijls wordt er gezegd dat men het bidden in een school ziet als een aantasting van de neutraliteit van de school. Maar dan heb je wel een hele vreemde opvatting over wat neutraal is. Neutraal is dan: zonder religie. En daar zit de grote misvatting want een dergelijke neutraliteit bestaat niet".
"Ondanks dat het verbod is teruggedraaid, vertelde u dat er nog steeds kans bestaat dat op een later tijdstip dat verbod weer uit de kast wordt gehaald Waar baseert u dit op en heeft u al contact opgenomen met die schoolleiding?"
"Het gebeurt regelmatig dat in onze stad de 'religie-stress' de kop opsteekt. Dit is maar 1 voorbeeld. Dus de kans dat dit binnenkort weer ergens de kop op steekt is levensgroot. We moeten alert blijven.
Ik heb niet zelf met de school gesproken maar we hebben de wethouder opdracht gegeven dat gesprek te voeren om aan te geven dat een dergelijk verbod op gebed niet gepast is in onze stad. Deze boodschap is goed overgekomen".
"In de inleiding lieten we al doorschemeren dat zulke maatregelen en andere restricties een soort van 'het nieuwe normaal' lijken te worden. We doelen dan op het interview wat we in 2018 met fractievoorzitter Frans van Zaalen van de ChristenUnie afdeling Albrandswaard hadden na.v. grote ophef die ontstond bij een raadslid van de Partij van de Arbeid nadat hij drie bijbelcitaten had genoemd tijdens een raadsvergadering, en ons vraaggesprek uit 2019 met fractievoorzitter Henk-Jan Molenaar van de Staatkundig Gereformeerde Partij afdeling Woudenberg, vanwege het feit dat de Partij van de Arbeid, Gemeentebelangen Woudenberg, Groenlinks en de liberale VVD een initiatiefvoorstel hadden ingediend om het gebed waarmee elke vergadering begon te schrappen.
Bent u van mening dat het een soort van trend aan het worden is om alles wat maar christelijk oogt naar de marge van de samenleving te schuiven ?"
"De religie-stress wordt vooral gevoed vanuit de angst voor radicale moslims, maar daarmee wordt alle religie, ook de christelijke, verdacht gemaakt. En steeds wordt – onterecht - het argument gebruikt van ‘scheiding van kerk en staat’. De echte betekenis is dat we in Nederland hebben afgesproken dat de kerk niet heerst over de staat en de staat niet heerst over de kerk. Maar dat wil niet zeggen dat er in de publieke ruimte en het openbaar bestuur geen ruimte mag zijn voor geloof. Sterker nog: die moet er zijn want tenslotte zijn we allemaal op een bepaalde manier gelovig en alles wat we publiekelijk doen komt voort uit ons geloof. We moeten voorkomen dat we als christelijke minderheid in Nederland niet aan de kant worden gezet door een geseculariseerde meerderheid".
"U vertelde ons, in ons voorgesprek dat we onze godsdienstvrijheid, die u terecht een verworvenheid noemt, moeten koesteren en ook moeten waken dat deze vrijheid gewaarborgd blijft. Nochtans gaan er steeds meer stemmen op, en dan met name uit de rechts-liberale hoek van de VVD om religie uitsluitend nog achter de voordeur te beoefenen. Moeten we dan als christenen als het ware tegen de stroom in zwemmen?"
"Jazeker! De misvatting dat er zoiets bestaat als neutraliteit (het maakt niet uit of en wat je gelooft) moeten we bestrijden. Iedereen gelooft en het maakt alles uit. Daar mogen we ook onbevangen van getuigen".
"Sedert vorig jaar is een partijgenoot mevr. Carola Schouten, burgemeester van uw stad Rotterdam. We kunnen ons voorstellen dat u hier best blij mee bent. Is er kans dat, nu zij aangetreden is, het ambtsgebed weer in ere zal worden hersteld?"
"Ik verwacht niet dat deze specifieke traditie terugkomt, maar ik hoop en verwacht wel dat ze meer ontspanning gaat brengen rondom religie. Dat het bij de stad hoort en dat het er volop mag zijn".
"Voordat we gaan afronden nog even een persoonlijke vraag. U gaf vorig jaar november in een videoboodschap aan dat u de politiek zal gaan verlaten en derhalve vanaf 2026 niet meer verkiesbaar zal zijn, omdat het enerzijds best wat tijd vergt en u anderzijds andere mensen ook de kans wil geven om u op te volgen Is er al bekend wat u hierna gaat doen?"
"Ik wil me blijven inzetten voor de hulp aan de meest kwetsbare mensen, het liefst in Rotterdam. En hopelijk straks wat meer tijd voor mijn kerk en mijn gezin. Maar ik ga het mooie en belangrijke werk als raadslid sowieso missen".
"Zou u ter afsluiting nog iets tegen onze lezers en lezeressen in den vreemde willen zeggen?"
"Hoewel we als landen ver uit elkaar liggen, zijn we door het geloof in die Ene Heer sterk met elkaar verbonden. En daarom een hartelijke broedergroet vanuit Nederland".
"We danken u hartelijk voor uw tijd en moeite en wensen u Gods rijke zegen. Moge Hij u leiden bij alles wat u doet en nog zal ondernemen".
"Heel graag gedaan".
Kyk ook by: https://rotterdam.christenunie.nl/fractie