1 2 3c

Totale besoekerstal

Artikels vertoon Trefslae
6707558

Besoekers aanlyn

Ons het 24 gaste en geen lede aanlyn

 

  Videos en Toesprake

St Helena projek 200

Teken aan

Afrikaner

VERBIED ISLAMITIESE GEBEDSOPROEPE

erik van pienbroek2

SGP/CU RAADSLID MNR. ERIK VAN PIENBROEK: "EK STEM SAAM MET MNR.. VAN DER  STAAIJ SE PUIK VOORSTEL OM ISLAMITIESE  'GEBEDSOPROEPE'  TE VERBIED"


Op Woensdag 28 Desember van die vorige jaar het ons 'n baie interessante vraaggesprek met die Vlaardingse raadslid mnr. Erik van Pienbroek van die faksie van die Staatkundige Gereformeerde Party gehad, oor sy pleidooi om die Sondagsrus te behou. Tans sal ons hom vrae stel oor mnr. van der Staaij se voorstel om die sg. Islamitiese 'gebedsoproep' te verbied.

"Meneer van Pienbroek. Met uw welnemen gaan wij even terug in de tijd maar dat heeft ook een reden. In Vlaardingen waren namelijk tot 2007 die 'gebedsoproepen' niet toegestaan. In maart van dat jaar echter besloot burgemeester Tjerk Bruinsma, die van 2002 tot 2013 de stad bestuurde, deze toch toe te staan. Wat was zijn beweegreden?"

"Omdat ik het besluit en bijbehorende stukken uit 2007 niet op de gemeentelijke website kan vinden geef ik antwoord vanuit mijn verwachting hoe dat het is gegaan.

Mijn verwachting is dat er vanuit het moskeebestuur het verzoek is gekomen om als een volwaardige moskee mee te doen in de maatschappij".

"Naar aanleiding van dit besluit hebben toen zowel de Tweede Kamerfracties van de SGP als de PVV vragen gesteld aan minister Ter Horst. Deze stelde toen min of meer de Kamerleden gerust door hun te verzekeren dat het alleen om de Ummet moskee gelegen aan de Emmastraat ging. Inmiddels klinkt er vanaf de Eyub Sultan moskee die aan de Oosthavenkade ligt, reeds elke vrijdag en soms ook op doordeweekse dagen die 'oproep tot gebed'. Hoe kan het dat er dus nu al twee moskeeën zijn waar dit zich voordoet?"

"Naar mijn idee is er gevraagd om een gebedsoproep vanuit de moskeeën, alleen hebben de ander moskeeën laten weten hier (nog) niet aan mee te doen. Mogelijk dat er later door deze moskee toch is besloten om actief een hoorbare gebedsoproep te laten weerklinken".

"Uw stad telt inmiddels drie moskeeën. Is het u bekend of de aan de Abraham Kuyperstraat gesitueerde Al Hijra moskee ook al deze oproepen laat weerklinken?"

"Naar mijn weten klinkt er vanaf deze moskee geen oproep. Mocht dit wel zo zijn dan heb ik daar van omwonenden nog niets van vernomen".

"Dan een ander punt dat we graag willen aanstippen. Bij moskeeën of in de directe omgeving hiervan spelen zich soms dingen af die naar wij aannemen u als raadslid ook niet bepaald wenselijk acht. We brengen u twee zeer ernstige feiten in herinnering. Op maandag 27 februari 2012 vond bij de Ummet moskee gelegen aan de Emmastraat een geval van eerwraak plaats. Een Turkse man werd door drie eveneens Turkse mannen met een mes gestoken en gewond afgevoerd. Op vrijdag 1 februari 2013 werd er bij die zelfde moskee ook eerwraak gepleegd. Een Turkse vrouw schoot toen een Turkse man dood. Heeft uw fractie vragen gesteld over deze voorvallen en hoe werd er geantwoord door het College?"

"Vanuit de gemeente is er een goede informatie geweest over deze voorvallen richting de burgers.

Beide voorvallen zijn in de buurt van de moskee gebeurd maar naar mijn mening hadden ze even goed ergens anders kunnen gebeuren".

"Overgaande van de twee onverkwikkelijkheden bij de reeds genoemde Ummet moskee willen wij het hebben over (weliswaar wat minder verontrustende zaken dan de voorgaande, maar toch wel de moeite waard om te noemen. Het gaat over een plek claimen op de (voor ieder toegankelijke) parkeerplaats nabij de Eyub Sultan moskee door moskee bezoekers. Er was al een geval waarbij een vrouw onheus bejegend werd door een moslim. Ook menen deze bezoekers dat alleen zij het voor het zeggen hebben. Verbaast u dit?"

"Het verbaasd mij zeker. Simpel gezegd is de openbare weg openbaar en toegankelijk voor iedereen. Dit geldt ook voor de parkeerplaatsen".

"Hoe denk u dit soort incidenten het hoofd te kunnen bieden?"

"Hier past geen claim dus zal dat ook niet kunnen gebeuren".

"Dan een afsluitende vraag. Hoe denkt u die 'gebedsoproepen' te kunnen verbieden?"

"In Nederland kennen wij gelijkheid van religie en kan het ene geloof niet voorgetrokken worden boven een ander geloof. Wel hebben wij een christelijke traditie waarbij klokgelui hoort. De kerkklokken luiden van oudsher bij verschillende gelegenheden zoals trouwerijen, begrafenissen, aanvang kerkdiensten, verjaardagen van de koninklijke familie enzovoorts maar ook als waarschuwingssignaal bij rampen.

Het klokgelui is een signaal en geen tekst. Hier zit het verschil met de gesproken oproep vanaf een minaret in het Arabisch".

"We danken u wederom voor dit boeiende vraaggesprek en wensen u Gods rijke zegen op uw werk".

"Dank u vriendelijk. Insgelijks".

 

Lees ook asb by:

http://www.ad.nl/rotterdam/eermoord-bij-moskee-vrouw-schiet-man-dood~afe5240d/

http://district8.net/steekpartij-in-moskee-emmastraat-vlaardingen.html

 s1

 d1

 sw1

 v1

Haat Spraak  

 

Volkstem Vorige Uitgawes Advertensie