ORGANISATOR MNR. MARTIJN VAN DEN BERG: 'ONS WOU MET HIERDIE AKSIE WYS DAT ONS GROOT PROBLEME ONDERVIND DEUR SOWEL DIE WINDMEULS OP SEE EN DIE BEPERKENDE MAATREËLS WAT DIE EU PARLEMENT ONS OPLÊ"
Die Stichting 'Eendracht maakt Kracht' (EMK) het op Saterdag 14 Augustus met duisende deelnemers opgedaag by die dorpie Breezanddijk wat lê in die munisipaliteit Súdwest-Fryslân. Dit maak deel uit van die provinsie Friesland/Fryslân. Daar was baie baie vissers wat keelvol is ivm. die vermindering van hul bote, en die vinnige maatreëls wat geneem word om die vangs gebiede te sluit. Ons het nav. van hierdie protes 'n insiggewende onderhoud gehad met meneer Martijn van den Berg , wat die organisator van die dag was.
"Meneer van den Berg. Zou u voordat we met het uiteindelijke vraaggesprek beginnen iets over uzelf willen delen met de lezers?"
"Mijn naam is Martijn van den Berg, geboren in den Helder op 13 september 1986, maar altijd wonende geweest op ons prachtige eiland Texel. Vanaf mijn 12de jaar wist ik zeker dat ik visserman wilde worden en ben sedertdien vol passie over mijn vak. Vanaf 2005 ben ik fulltime visserman op de Noordzee en doe dit beroep nu dus 16 jaar vol energie en passie. Mijn oudste zoon van 13 wil niet de zee op terwijl mijn 2de jongen van 11 mijn vak ook als zijn toekomst ziet. Niet alleen voor mezelf, ik wil immers zo lang mogelijk blijven vissen, strijd ik voor een goede toekomst. Ook voor al die andere jongens die later visserman willen worden doe ik mijn best zodat zij later een goede boterham kunnen gaan verdienen.
Sedert 2016 houd ik geregeld blogs bij over het vissersleven. Als snel volgden de vlogs waarin ik een goed beeld kan weergeven over het vissersleven. De actie van 14 augustus kwam van mijn hand in strijd tegen de ongelijkheid tussen het grote geld van windmolens en de kleine sector en cultuur van de visserman".
"In uw e-mail adres staat 'De Schrijvende Visser'. Duidt dit erop dat u behalve visserman ook schrijft?"
"Klopt, al 4 jaar lang schrijf ik blogs over het vissersleven. Niet alleen de avonturen op zee komen aan bod, de romantische kant van het vissen heeft ook een duistere kant. Die kant is voor ons de politieke kant die haaks op het vissersleven staat. Hier schrijf ik dan ook geregeld over. Echter is het zo dat in de sector veel verdeeldheid is, vaak onderbelicht en de ernst wordt hiervan niet erkend. Doch zijn de reacties op deze blogs enigszins altijd zeer hard. Een teken dat onze mooie sector van binnen uit ook nog eens een eigen gevaar heeft".
"Kunt u wat nader ingaan op deze verdeeldheid en het effect die uw blogs kennelijk veroorzaken?"
"Wat we als EMK juist niet willen is verdeeldheid maar juist eenheid. Soms moet je daarvoor een stok in het hoenderhok gooien om mensen wakker te schudden. Om men juist te laten zien wat er anders moet in de sector. Soms lukt dit, soms ook niet. Verdeeldheid zal altijd blijven helaas, echter is men wel ervan bewust dat men het niet gaat redden als men hun eigen koers blijft varen maar alle boegen dezelfde kant op wijzen. Het effect van bepaalde blogs is echter wel zo dat er dus binnen de sector, bij belangenbehartigers in de politiek meer gesproken wordt over onze sector".
"In de inleiding noemden we al uw stichting 'Eendracht maakt kracht'. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat dit een enigszins speelse verwijzing is naar het gezegde: 'Eendracht maakt macht" Zou u willen vertellen hoe u op deze variant bent gekomen?"
"Iedere visserman heeft in de sector zijn eigen belang, echter is er één belang noodzakelijk. Dat men samen werkt als één tegen de stortvloed van regels, wetten en windmolens die op de visserij afkomt! Klein of groot, met vissen verdienen wij ons brood. De naam is echter niet door mij bedacht maar door voorzitter Dirk Kraak".
"Dan willen we het over de protestactie hebben. Was deze al lang van te voren gepland?"
"De protestactie stond bij mij al lange tijd op het program, Ikzelf kon het bestuur van de EMK niet warm maken voor deze actie helaas. Ik heb toen zelf maar het heft in handen genomen en ben gaan lobbyen in de visserij dorpen rond het IJsselmeer wie er in was voor deze demonstratie. Vanuit Stavoren waren de jongens van Wouda direct enthousiast waarna de andere jongens snel volgden. Dit enthousiasme schoot snel door naar Dongeradiel, https://en.wikipedia.org/wiki/Dongeradeel waar zich dus ook vissersmannen achter deze actie schaarden. Snel volgde de andere kant van het IJsselmeer waarna we uitkwamen op 58 schepen rond om het gehele IJsselmeer. Binnen 5 weken tijd stond deze actie op de voeten".
"Was deze gericht op zowel de enorme windmolenparken die op zee opgezet worden of al zijn, of was het ook bedoeld om Brussel duidelijk te maken 'van tot hier en niet verder"?
"De actie was met meerdere doelen, vooral voor de garnalen vissers die vanaf 2023 emissieloos moeten gaan varen -zij moeten jaarlijks speciale vergunningen aanvragen om nog wel te mogen gaan vissen op de Waddenzee-, en voor de IJsselmeervissers die heel veel visgebied kwijt raken vanwege het plaatsen van windmolens".
"Wegens dit snelle doorvoeren van emissieloze motoren in 2023 zonder enige vorm van steun, en Natura 2000 die wil dat vangstgebieden voor met name garnalenvissers gesloten worden staat de mensen het water aan de lippen. Wal wil dat Europese netwerk hiermee bereiken?"
"Lastige vraag! Wat wil de EU bereiken met al deze nieuwe regels. Dat is voor vele vissers onduidelijk. Verduurzaming van een vissersvloot zit hem niet in het sluiten van gebieden. Dat zit in het samenwerken met de visserman en kijken wat de beste oplossingen zijn. Vissers willen wel verduurzamen en emissie loos gaan varen, echter moet men dan wel handvatten hebben waar men op terug kan vallen. De kosten van het ombouw naar emissie loze schepen is evenveel als het nieuw laten bouwen van een schip. Daar is voor de meeste eigenaar geen geld voor. De enige oplossing is dus stoppen van hun bedrijf.
Natura 2000 is ervoor dat deze gebieden onaangetast worden door mensen en de natuur hun eigen gang kan gaan. Prachtig idee, mocht dit werken. Echter is voor vissers duidelijk dat de Noordzee een natte akker is en deze bewerkt dient te worden, mits dit op een verantwoordelijke manier gebeurd".
"Naar verluid wil men ook de gehele vloot van kotters saneren. Wat houd dit saneren precies in?"
" Saneren van de gehele vloot zal niet gebeuren want er zullen altijd vissersmannen blijven. Saneren is het uitkopen van vissers die wel willen stoppen. De overheid koopt dan de vergunningen op en betaald de eigenaar van de kotter om te stoppen, geen vetpot maar toch meer dan helemaal failliet gaan. Voor personeel is helaas in dit geval niet veel geregeld. Zij zijn in deze situatie het kind van de rekening".
"Wat ons opviel en ook bijzonder was, was het feit dat letterlijk de noodklok minuten lang werd geluid, terwijl dit normaliter alleen gebeurt bij rampen. Wilde uw organisatie met dit luiden nog eens benadrukken dat het de vissers menens is?"
"Dat is juist. Voor vissers is het al 2 over 12 i.p.v. 2 voor 12. Jonge jongens met bedrijven en gezinnen zijn ten einde raad over hun toekomst! Het enige dat zij willen is vissen op een zo'n verantwoordelijk mogelijke manier. Dit wordt hun alles onmogelijk gemaakt door strenge regels en wetten. Wij hebben echt het gevoel dat we als Indianen worden weggejaagd uit ons leefgebied".
"Dat het protest massaal bijval kreeg merkten de actievoerders wel doordat de scheepstoeters spontaan beantwoord werden door de claxons van auto's die aan de wal stonden. Heeft u iets van de sfeer kunnen proeven en kunt u dit een beetje duiden?"
"Dat er op de dijk auto’s waren die begonnen te toeteren heb ik niets van meegekregen, 58 kotters bij elkaar die noodsignalen ontsteken en toeteren was de kers op de taart van een korte aanloopperiode maar voor menig visserman een tranentrekker".
"Gaven ook politici acte de presence en zo ja wie waren er aanwezig?"
"Vanuit Stavoren voer Tweede Kamerlid Caroline van der Plas,van de Boer Burger Beweging, de hele dag mee met Peke Wouda Pieterzoon van de ST – 24 en op de WON – 77 van Hans Poepjes voer Tweede Kamerlid dhr. Roelof Bisschop van de Staatkundig Gereformeerde Partij mee. Vanuit de provincie Noord Holland waren er ook een aantal politici meegekomen naar de afsluitdijk terwijl er ook parlementariërs per as naar de Breezanddijk waren gekomen".
"Denkt u dat er nog meer acties in de toekomst moeten volgen voordat de oogkleppen afvallen van degenen, die menen dat de vangstgebieden wel wat ingekrompen kunnen worden?"
"Dit was nog maar het begin, een aftrap naar meer! Nederland heeft een fantastische vloot die duurzaam is. Het is een cultuur die met uitsterven wordt bedreigt en dat willen we niet. Wij willen vissen! Vele vissers zijn bereid om tot het gaatje te gaan want zij merken dat ze eigenlijk al verdronken zijn terwijl er geen reddingsboei wordt uitgegooid. De hoop is dat men in Den Haag én Brussel eens wakker wordt en minder naar de emoties van de Ngo’s en de miljarden van de windmolensjeiks gaat luisteren".
"We gaan afronden en wensen uw organisatie alle goeds toe. Laten we hopen dat de voorstanders van beperkingen van deze heilloze weg terug zullen keren".
"Dat het gezonde verstand maar eens mag zegevieren".
Kyk ook asb by:
https://www.youtube.com/watch?v=KhXzFWiBn0k